Custom Kitchen Remodel in an Historic Home

July 30th, 2018 by Mary Schmelzer

IMG_3791
Mostly original, the kitchen in this over 100-year-old house had just worn out. The owners made a valiant effort to work in it as long as possible, but the lack of light, worn out-surfaces, inefficient storage and general layout didn’t serve these people who enjoy cooking. See the photos at the end of this article for the “before.” Kitchen windows were enlarged and a small doorway beside the range was expanded to allow a larger walkway and an eat-at island to be included in the space. The abundance of sunlight from the adjacent sitting area pours into the kitchen through the enlarged opening and through punched “windows” on either side of the range hood.

IMG_3735
The large range sits in its own alcove, freeing up the main part of the kitchen for prep, serving and clean-up. The alcove harvested a few square feet from the sitting area, expanding the functionality of the kitchen. Sometimes it only takes a few more square feet, or better-utilized square footage, to completely open up new opportunities. This was just the case. Custom cabinetry throughout allowed the homeowners to make the best use of every nook and cranny. Clever storage accessories allow for maximizing the storage in the cabinets themselves. Custom-made brackets under the wall cabinets and island counter hearken to the original kitchen and age of the home.

Inspired by the imagery of Greece, the homeowners partnered with a local ceramic artist to make custom tiles for their walls. Each was designed, carved, and fired especially for this project. Classically-inspired and yet innately local, they bring a worldly yet approachable feel to the kitchen, and make the tiled areas of the kitchen a conversation piece.
Untitled design
0504181215c
Scattered amongst the commercially-made tile, the variety and artistry of the handmade tile elevates the entire kitchen.
IMG_3800
As a solution to the radiator pipes that had to be exposed, the same artist painted them with an underwater scene. It is a charming surprise. The home still uses radiator heat, and a slimmer, modern model was chosen to replace the existing standard one. Custom cabinetry surrounding the radiator allows the heat to flow out through the louvers, and small shelves are built around the radiator itself, perfect for bakeware and other smaller items. The pulls on the cabinet were specifically chosen as a place to hang a damp towel (which will quickly dry in front of the radiator). Granite counters were chosen throughout, and especially over the radiator: it is the place where the avid bakers can proof their bread dough.
IMG_3715
A custom-built, granite-topped counter is perfect for entertaining–or rolling out pastry.
IMG_3667
Light pours in from the sunroom, making the kitchen warm, airy, and inviting–rather than cramped and dark, like before.
IMG_3724
At the end of the island, on the sitting area side, a custom TV cabinet makes casual viewing easy–without the “black hole” effect a big screen can have on a room.
IMG_3744
Above the radiator, glass-front doors show off the homeowners’ stemware.

[CLOSING REMARKS]

20170105_105529
Before, the kitchen had random-height and random-depth cabinets that had worn out. Once the cabinetry was out, the walls were opened and additional insulation was added to the exterior walls, eliminating the cold spots in the walls and floors that the homeowners had before.
20170105_105511
Additional light was one of the big requests for the new kitchen. Careful lighting plans allowed for not only additional borrowed light and daylight, but considerably more ceiling light, new island lights and undercabinet lighting. The new kitchen has many more options for how it can be illuminated for working in, entertaining or general functions.

The end result is a kitchen that blends in with the rest of the house, but is a much more usable part of the house as a whole, now that it is better connected to the sitting area, and can be an eat-in kitchen or a place to drink coffee and converse with whomever is cooking. It is also a great place to entertain, allowing people to travel through and around without getting in the way of food prep.

Posted in All Entries, Portfolio + Projects Comments Off on Custom Kitchen Remodel in an Historic Home

Custom Home in Randolf, MN

February 2nd, 2018 by Mary Schmelzer

IMG_3035
Working together with a family who had purchased a beautiful, secluded piece of property, we created a one-story home nestled in the wooded site which has access to the Cannon River.

One of the owners has a health condition which may result in a future loss of mobility. To prepare for this possibility, we planned for wide hallways, an extra space in the master bedroom and bathroom, and plenty of clearance in the kitchen and main areas. The laundry is on the first floor, and the entry from the garage is at an even level with the first floor. A large walk-in pantry reduced the need for as many high wall cabinets. The stairs to the lower level is also a generous width.

To meet the needs of a busy young family, cubbies in the mudroom corral each person’s hat, mittens, coats, shoes and backpacks. Right off the garage entry, it is a great place for all those daily items to stay, rather than creep into the kitchen and other living spaces. A family room, guest bedroom and bath were finished in the basement for play space and additional storage. A large, open kitchen means the kids can be involved in meal prep, or be at the seating area doing homework or eating a snack while Mom and Dad are working in the kitchen.

A screened porch allows the family to enjoy the views and nice weather but be protected on rainy days or when the bugs are out. Large enough for dining, it is an extra room that can be enjoyed most days of the year.
IMG_2955
A transitional-style kitchen, with open shelving, contemporary range hood and traditional-style cabinetry, is light and bright with the white counters and open storage, which also display the owners’ antiques and dishware.
IMG_2993
An ample kitchen island brings extra storage–and a place for the family to gather as meals are prepared.
IMG_3062
Cubbies just off the kitchen make a home for each family member’s coats, boots, and mittens.
IMG_2917
A walk-in pantry with wire drawers, shelves, and a chest freezer means that ingredients are always easy to get to and take storage pressure off the kitchen and bathrooms. It is also easy to stock and inventory when everything is in clear view.
IMG_2919
A spacious screen porch provides extra living space in warmer months.
IMG_3086
In the master bath, his and hers sinks bring function and ease to busy mornings. Wide, short windows mounted in the exterior wall behind the sinks (see reflection in the mirror) flood the room with light but eliminate the need for curtains or shades. The glass shower wall/door lets the light flow between the shower and the main bathroom. A zero-entry shower means if mobility becomes an issue, the bathroom is prepared. In the meantime, the large shower and openness makes for a spacious master suite.
IMG_3067
A tiled shower with glass walls makes the room soothing and bright–even in the middle of a cold northern winter.

Posted in All Entries, Portfolio + Projects Comments Off on Custom Home in Randolf, MN

Project walk-through: classic, bright master bathroom

December 8th, 2017 by Mary Schmelzer

In a 100+ year-old house, the master bedroom finally gets its own master bathroom. After living in the house for a few months, the new owners knew they needed a master bathroom. Through the design process, we collaborated to create a space that would make getting ready for each day easier and more enjoyable. Claiming an unusual space that had likely been used as a nursery, the small space between two bedrooms became the full bathroom.

IMG_3113a
In the newly-remodeled space, reclaimed French doors lead from the guest bedroom (used as a dressing room) into the master bath, creating a bright and inviting ambiance throughout the second floor master suite.
IMG_3109
Aesthetic & Inspiration
The clients were inspired by clean, neutral colors and an elegant, spacious, unfussy aesthetic. Bright, natural light was a must-have for this project, and the whole bathroom makes use of ambient and direct sunlight. Here, a glassed-in shower provides plenty of light and keeps the airy bathroom from feeling compartmentalized.

IMG_3170a
Project Features
A pocket door provides access to the master bedroom without the door swing taking up floor space. The master bedroom’s original closets were removed to allow the bed to sit just under the slope of the ceiling, creating more space in the bedroom and easier access to the master bathroom.

The antique claw-foot tub was placed under the window, allowing beautiful light to flood the room. Clean, pale colors in the tile and wall paint keep the room bright while allowing accent colors to really pop.

IMG_3169
Finely-detailed cabinetry makes the most of the limited space. The sink area occupies what used to be a shallow closet with bifold doors, so cabinetry with varying depths keeps the bathroom from feeling cramped. The cabinet color, a soft dove grey, is soothing without feeling cold or clinical.

IMG_3148
Antique accents, like this reclaimed light fixture and intricate mirror, mesh with the new construction for a space that reflects the era the historic home was built in.

IMG_3118
When the guest room is not needed for company, light flows from the bathroom into the guest room, making it a cozy place for reading and providing plenty of space as a dressing room. All in all, the project brings new life to an old space, making this home more livable–for both the owners and their out-of-town guests.

Posted in All Entries, Portfolio + Projects Comments Off on Project walk-through: classic, bright master bathroom

An entertaining kitchen

June 20th, 2017 by Mary Schmelzer
The new kitchen is ready for friends and family or for a busy family's dinner.

The new kitchen is ready for friends and family or for a busy family’s dinner.

FWELL1601 mimi photo 2190

Part of a house built in the 1970s, the original kitchen space wasn’t serving this active family very well. The well-used family room, while adjacent to the kitchen, was significantly separated so the cook couldn’t interact with the rest of the family. Also, the family wanted to entertain and felt that the place where their friends would congregate just didn’t have the space and flow to make for a good party.

Here are before photos:

the "before" kitchen had wallpapered soffits and tired cabinets

the “before” kitchen had wallpapered soffits and tired cabinets

The sink wall cut the kitchen off from the family room.

The sink wall cut the kitchen off from the family room.

We reconfigured the kitchen by closing off a doorway that looked through the adjacent hallway–and into the powder room. The range now occupies the space where the opening was. A big open curved peninsula provided a nice quantity of countertop for food prep, meals, and hanging out. Cutting back part of the sink wall allowed the peninsula to open up to the family room.

Traditional cabinetry dressed up the space. Removing the soffits allowed the cabinets to reach the ceiling. Several nice storage details were added to make the most of the cabinets: a pull-out pantry, a blind-corner base cabinet pull-out, a custom bookshelf at the end of the peninsula, and an above-counter microwave shelf.

This pull-out pantry can store lots of food.

This pull-out pantry can store lots of food.

IMG_2237

Several lighting configurations were employed to help light the kitchen: recessed fixtures, under cabinet lights, beautiful ice-cube-like pendants over the peninsula, and track lighting to enhance the cabinets and light the corners that could otherwise be dark.

The peninsula pendants look like melting ice and can be dimmed for different lighting needs.

The peninsula pendants look like melting ice and can be dimmed for different lighting needs.

Updates to the adjacent family room included a ceiling make-over where the dark “beams” and popcorn ceiling were removed; dark entertainment-center cabinetry was replaced with open shelving, new lighting and carpeting, and a pathway of ceramic tile where the carpet will get the most traffic.

The family room has a fresher, lighter look with open shelves and bright ceiling.

The family room has a fresher, lighter look with open shelves and bright ceiling.

Now the family is ready for a party–or for a family day at home–whenever the mood strikes. You can see photos on the portfolio page.

Posted in All Entries Comments Off on An entertaining kitchen

Sewing/craft/hobby rooms

October 26th, 2016 by Mary Schmelzer
This sewing room makes use of an unfinished basement.

This sewing room makes use of an unfinished basement.

For many of us, our home is our refuge. Some people take that one step further and have a retreat: a sewing, craft, or hobby room. Why would a person need a dedicated space? Hobbyists and creative people know that having a their own space makes it easier to spend spare time doing what is relaxing. On the other hand, clearing off the dining room table for a work surface, digging through storage bins for supplies, and remembering what was being worked on the last time take precious minutes away from the hobby itself. Sometimes these “pre” activities (and the clean-up) are such a disincentive that it seems too much bother to craft/sew/etc.

Your personal creative or hobby space doesn’t need to be an entire room or studio. It can be a spare bedroom, a desk area, or a closet and folding table. What is important is that it work well for you and how you want to use it. If you tend to get into big projects that require a lot of space or supplies to be spread out at one time (or for a long time) a room on which you can close the door may make sense.

In the sewing room above, I helped the owner configure the best arrangement for cabinetry, the location of the main sewing machine, a sewing area for an occasional friend, and a dedicated cutting/layout table. The table is extra-high (the owner is tall), is on locking casters, and has planned places for rulers and cutting mats.

Stock cabinetry provides closed-door storage for sewing supplies

Stock cabinetry provides closed-door storage for sewing supplies

If you are a long-time hobbyist, you know supplies (“stash” as it is commonly called) are fuel for your creativity. Tools, patterns and materials can quickly overtake work space or provide so much distraction that time or focus are lost. So, how do you store them but keep them within reach? Well-thought out cabinets, shelves, countertops and hanging space provide the right mix of storage, access, locate-ability, and work area. Planned work spaces help reduce the set-up and clean-up time, allowing for more fun. The sewing/craft room in the above photo has a bank of stock cabinets under the window which stores tools, fabric and books. A TV and movie collection make the room a fun place to sew while watching TV–or to keep up on the latest techniques by video. The countertop can be used for set-off space, display or planning the next project.

What is your biggest challenge with your creative or hobby space? I have several creative hobbies myself, so I am always looking for ways to make better use of my space and maximize the time I have to create. After all, it’s about the dreaming and creating, not the digging for supplies or tools or cleaning up so there is a place to eat dinner!

Posted in All Entries, Materials, Products + Finishes, Portfolio + Projects Comments Off on Sewing/craft/hobby rooms

Old house, new kitchen

February 25th, 2016 by Mary Schmelzer
The finished kitchen

The finished kitchen

I had the pleasure of photographing this finished kitchen designed for a house built in 1889. The kitchen/laundry area had last been remodeled in the 1960s and was due for new finishes, new appliances and a new layout for a busy family.

Besides having a better-functioning kitchen, the owners requested a mudroom with a cubby for each family member and a half bath separated from the main kitchen. By reworking the space previously occupied by the laundry machines and back entry, we were able to accomplish both rooms.

The home has beautiful, tall ceilings which allowed the cabinets to be extra tall and to allow for a large pair of windows where there had previously been a bay window. Light cabinets, white woodwork and reflective wall tile maximize the natural light. The space under the stairs (which had earlier served as a half bath) has now become a walk-in pantry for foodstuffs and small appliances.

Here is the “before” kitchen:

The circa 1960 kitchen.

The circa 1960 kitchen.

Here is the 3D model for the design:

The 3D computer model used during the design process.

The 3D computer model used during the design process.

Soapstone for the countertops, contemporary lights with a nostalgic flair, and painted wood paneling and trims blend the spaces into the old house while allowing the remodeled rooms to perfectly fit today’s living style.

The mudroom

The mudroom with a cubby for everyone (including the dogs!) with outlets for charging phones and tablets.

Posted in All Entries, Materials, Products + Finishes, Portfolio + Projects 2 Comments »